Wednesday, January 16, 2013

Veel tähelepanekuid

Varem kirjutasin ühe postituse 65 fakti ja tähelepanekuga, mis Lagunasele ja Mehhikole iseloomulikud on. Aega on möödunud ning aeg on täiendusi teha!

  1. Üks olulisemaid asju, mille ära unustasin- PÕSEMUSID! Naissoost isikud üksteisele ja meessoost isikud naistele, mehed omavahel viskavad nukke või löövad plaksu. Ausalt, ma ei oska hetkel absoluutselt ette kujutada, et kuidas ma lähen Eestisse ja oma peret, tuttavaid või sõpru tänaval, koolis või mõnel koosviibimisel lihtsa "Tsauga" tervitan.
  2. Varem mainisin, et klatšitakse nii palju, see on veel hullem, kui ma varem arvasin! Jutte leiutatakse  lihtsalt nii hiiglasliku fantaasialennuga!
  3. Toitude valmistamisel kasutatakse METSIKULT õli. Riisi ei keedeta, seda praetakse õliga, muna praetakse rohke õliga...õlimuna noh, mitte praemuna.
  4. Sõiduteed sellistes väikestes ja suuremates linnades nagu Lagunas, Matias, Ixtepec, Juchitan jne on asfaltplokkidest.
  5. Paljud ei oska digifotokat käsitseda, anna neile kaamera kätte ja pilt jääb nii udune ja täiesti proportsioonidest väljas.
  6. Facebook on elu, jalgpall on suurem, kui elu.
  7. Lagunases on ühe Mehhiko jalgpalli liiderklubi Cruz Azuli üks divisjone. Mõni ainuke nägusamapoolne noormees, keda tänavapildis kohata võib, on justnimelt jalgpallur ja pole isegi siit pärit!
  8. 15- aasta sünnipäev on tüdrukutele midagi eriti suurt ja olulist, nendeks valmistutakse tervelt aasta, õpitakse selgeks kõik tantsud ja muud kavad, mida rahvale esitatakse, tehakse muusikavideosid ja mida kõike...Hästi uhked peod alati.
  9. Muude põnevate toitude hulgas süüakse ka iguaaniliha, krokodilliliha ja kilpkonnamune... Kilpkonnamune :(
  10. Hulkuvaid koeri on meeletult palju.
  11. Magusat ei armastata.
  12. Koguaeg öeldakse jutu sees sõna "wey", see ei tähanda midagi aga lihtsalt...niisama. "No sé, wey", "Ayer te vi, wey", "Que onda, wey".
  13. Inimesed tantsivad lihtsalt nii meeletult hästi, et ma ei taha selle juures isegi pikemalt peatuda.
  14. Majadel on kuumaveeboilerid katusel.
  15. Tihti on justkui kaks maja üksteise peale ehitatud- all elab üks perekond ja nende kodu välisseinad on kollased, üleval elav perekond on enda kodu välisseinad aga erkroheliseks värvinud.
  16. Inimesed usuvad siin duendeseid...päkapikke noh. Mitte neid jõulupäkapikke aga lihtsalt selliseid hästi väikeseid mehikesi, kes elavad mägedes. Ja kuna siin Lagunase ümber on neid palju, siis siin ja kõrvalkülades ka. Igalt jumala inimeselt nende kohta küsides kostitavad nad alati mingi looga. Näiteks mu oma nõbu Liz rääkis, kuidas ta väiksena meie kodus magas ja järsku üles ärkas ja keegi laps temaga mängida oli tahtnud...Mu vanaema ja tädi olid jooksnud, vaadand, mis toimub ja kedagi polnud olnud. Hiljem käis nõid kodus, pani mu sugulase magamissärgi sisse mingi vidina ja pühitses maja ära ja nüüd pole enam siin näha olnud. Küll aga olid paari kilomeetri kaugusel mu tädi kodust pidevalt asjad kadunud ja tema tütre mootorikestega mänguasjad lampi häält tegema hakanud ja nii iga öö. Hiljem võttis ta mees mootorid välja neilt. Lisaks Lara elas tol ajal seal majas ning ühel vihmasel õhtul kümne paiku koolist koju tulles märkas diivanil väikesi märgu jälgi. Nagu väikese lapse jalajäljed ainult, et vastupidi asendis...Jutte on igasuguseid. On häid, kes lihtsalt mängida tahavad, kuid halvad röövivad mägedesse minevaid inimesi, mängivad nende kehade ja mõistustega ning pärast seda on inimene hull. Jällegi teada lugu mu ühe vanaema tuttavaga, kellega niimoodi juhtus, kes 2 kuud oli kadunud olnud ja kui ta leiti, oli metsas paljalt ja ei mäletanud kedagi enda pereliikmetest....Kas on tõsi või mitte, siis midagi peab ju olema, kui kõik inimesed nii sügavalt usuvad ja kõik räägivad, et on näinud.
  17. Puuviljad otse koduaiast!
  18. Lagunases pole ühtki meelelahutusasutust.
  19. Kõik välismaalased on mehhiklaste jaoks nagu jumalannad või jumalused. Minu või ükskõik kelle teise vahetusõpilase näonahk võib nii korrast ära olla ja meikimata, juuksed tuulest räsitud ja sorakil, midagi pidžaamalaadset ka veel seljas ja ikka oleme nende jaoks nagu mingid iluduskuningannad. Puhas illusioon.
  20. Rancherosid on nii palju ja igal pool! Mehed oma kaabude ja ruuduliste särkide ning saabastega, vahel hobused ka kaasas, ma kiidan heaks.
  21. Rahvast on nii erinevat- ükskord sattusime Elenaga jalutama ja jõudsime siin piirkonda, kus kasutatud kondoomid vedelesid tänaval, väikesed paljad lapsed silkasid ringi, kuskil põõsa all magas purjus isa ja teda otsis taga röökiv rase ema...Maja kõrval põletati prügi ja meeletult vedeles tänaval, sealsamas kõrval oli silt kirjaga "TLAYUDAD-KARASTUSJOOGID" mis kõik veel...nooo see peab olema üks hullemaid söögikohti ever.
  22. Samas rikkus ikka lokkab täiega...Nii paljudel tuttavatel on suured ranchod ja luksuslikud rannamajad, sõidavad ringi aastavanuste autodega ja hoiavad käes iPhone 5-te.
  23. Lähim rand on kahe tunni tee kaugusel Salina Cruzis. Pole sinna veel jõudnud.
  24. Lagunases müüakse parimat hamburgerit, mida elus söönud olen!!! Hawaiana- seal on kotlett, juust(nagu see pakendi juust kiletüki sees) ananass, roheline tšilli, tomat..ma ei tea mis veel aga super!!!
  25. Kinodes on enamik filme hispaaniakeelse audioga, kinod seevastu ise vägagi mugavad, modernsed ja odavad.
Panen siia ka varem kirjapandud tähelepanekud, kui  kellegil nägemata-lugemata on jäänud ja huvi peaks pakkuma.

1. Lagunas on üks populaarsemaid paiku Mehhikos, kuhu vahetusõpilased tulevad.
2. Kiivreid siin ei tunnistata. Rollereid ja mootorrataid on siin meeletult, neil istutakse ka neljakesi, kuid ükskord nägin ka viite inimest ühel rolleril. Juhtis isa, ta jalge vahel oli kahe-kolme aastane poiss, tagumisel istmel oli ema, kel oli mõlemal pool kaenlas veel kaks väikest last. Kellegil kiivreid polnud, midagi polnud, nii ohtlik juuu...
3. Taksosid kasutatakse kogu aeg ja väga tihti. Taksod on NIIIIII odavad!!!
4. Jalgpall on mehhiklaste jaoks meeletult oluline. 
5. Linnas on väga head sportimisvõimalused- erinevad tantsutrennid, pallimängutrennid, tennis ja nii edasi. Palju erinevaid väljakuid, kus spordiga tegelda ning kõik on tasuta.
6. Enamik linna elanikke töötavad Cruz Azuli tsemendivabrikus, mis on linna elu alus. Põhimõtteliselt kõik keerleb selle ümber. Spordikompleks, supermarket, kool ja mis kõik veel kuuluvad sellele ettevõttele.
7. Nädalavahetuste hommikutel ärkan üles selle peale, et väljas sõidavad ringi autod, mille katusel on ruupor ning sealt karjub keegi mees päeva uudiseid. Või müüb gaasiballoone.
8. Söögikohtasid ja internetipunkte on iga nurga peal.
9. Inimesed kannavad kogu aeg pikkasid pükse.
10. Kui väljas kõrvetav päike on, käivad inimesed ringi vihmavarjudega, et päikest veidikenegi vältida.
11. Üldse inimestele siin üldiselt päike ei meeldi.
12. Inimesed on väga väga sõbralikud, suhtlemisaldid, abivalmis ja heas mõttes pöörased.
13. Kool on palju lihtsam, kui Eestis. Matemaatikas on iga kord mingi kahe järgmise tunni materjal mul vihikusse ära lahendatud, siis lihtsalt passin ja mängin numbrimängu seal tunnis näiteks. Ja kõik muud ained ka.
14. Õpetajad on ikka ka väga chillid ja sellised mitte üldse pinges ja kurjad. Vastupidi, teevad nalja ja jutustavad ja teemat seletades ütlevad, et "para que ustedes entendia mas o menos" (et te enam-vähem aru saaksite...)
15. Õpetajatega on suhted ikka NII teistmoodi
16.Koolis kannavad tüdrukud igasuguseid SUURI klambreid ja juuksekaunistusi, lipsukesi ja peavõrusid, peapaelu. Lõngajuppi peapaela asemel või ketsipaelu patsikummi asemel...
17. Kõik "lahedad" käivad koolis väikeste-pisikeste seljakottidega, mille rihmad on kõige lühemaks tehtud ja mida kaunistavad Barbiede, printsesside või mingite muude nukkude pildid.  Ja seda teevad ka poisid:D
18. Kõik-kõik-kõik on chillipipraga. Pulgakommid, puuviljad, krõpsud, mais, popcorn, kõik.
19. Õpilased võtavad chillipipra ja soola segu väikese kilekotikesega kooli kaasa ja siis söövad seda sealt näppudega. Ümberringi kõik kaklevad, et kes rohkem saab.
20. Eile rääkisin perele siin Eesti jõulutoitudest. Mis selgus...siin on neil nii verivorsti kui ka pohlamoosi, pasteeti ja midagi süldisarnastki...Eks jõulude ajal siis näeb, kui erinev või sarnane see Eesti toitudega on.
21. Supid on siin sellised, et kõik tükid on sees väga suured. Kartulid poolikud, maisitõlvikud terved, porgandid enamvähem tervelt sisse visatud, kaalika ja kõrvitsa ja mis kõik tükid veel hästi suured. Ja alati keedetakse veel eraldi riis, et see hiljem supiga samasse taldrikusse tõsta.
22. Muidu on üks põhitoite "friholes" ehk siis oad. Püreestatult. Ja mu meelest nii ebameeldiv söök ikka.
23. Lisaks ei puudu toidulaualt mitte kunagi tortillad. Neid söön ma nii palju lihtsalt ja ma ei tea, mida Eestis peale hakkan ilma nendeta ükskord.
24. Toitudest edasi rääkides, kooki ja torti süüakse vist enam-vähem ainult sünnipäeva puhul. Samamoodi süüakse magusat väga vähe.
25. Peaaegu igal öösel on väljas tugev äike
26. Päevasel ajal on temperatuurid niiii kõrged. 35-39 igapäevaselt, mõni päev palju palju kõrgem ja vahel veidi madalam. Ööd on ka nii soojad, et midagi muud peale särgi ja lühikeste pükste vaja ei lähe.
27. Facebook on elu. Twitter samamoodi. Kogu aeg jagatakse mingeid mõtteterakesi ja pilte kingadest ja riietest, facebooki kirjutatakse oma staatuseuuenduseks kõige mõttetumaid asju ever, nagu näiteks "mul on kõht tühi." Lisaks profiilipildid vahetuvad päevas mitu korda, pildil, kus on üks-kaks inimest, on ära märgistatud terve tutvusringkond ja mis kõik veel. Facebookis ollakse ikka 10 korda veel rohkem, kui Eestis :D
28. Peaaegu kõik mehhiklased on pöördes banda muusikast. Selline bändimuusika igasuguste põnevate instrumentidega, mehed on sombreerodes ja sellistes huvitavates riietes seal laval. Mu meelest on see pidudel alati nii vali lihtsalt, kuid tantsida on selle järgi väga laheeee, kuigi samuti hästi naljakas mu jaoks.
29. Lisaks kuulavad noored palju näiteks Demi Lovatot, Mileyt ja One Directionit
30. Kuigi samas tundub, et kooli peal on vägagi populaarne Coldplay, koguaeg ikka kui sööma või kusagile jalutan, tuleb keegi vastu, jälle "Yellow" või "Scientist" telefonist mängimas.
31. Inimesed käivad tänava peal, koolis, poes, igal pool ringi telefonist muusikat lastes. Ei mingeid kõrvaklappe. Aga ega keegi imelikult ka ei vaata. Klassis on vaba tunni ajal samamoodi, peaaegu iga laua tagant tuleb telefonidest erinev muusika..päris meeldiv:D
32. Minu koolis ei oska inglise keelt ikka MITTE keegi.
33. Inimesed kannavad oma telefone paksu soki sees, et mitte selle ekraani kriipida...naljakas veidi:D
34. Linnas on ainult üks supermarket. Toiduosakond on umbes nagu Rapla Konsum.
35. Bikiinidega ujutakse vaid basseini ja mere ääres, nagu mulle selgeks tehti. Jões ikka särk ja lühikesed püksid.
36. Noortel on väga varakult teada, mida nad oma eluga teha tahavad.
37. Autodega sõites oluliselt nagu mingeid piiranguid polegi. Inimesed ostavad lube või sõidavad ilma nendeta, turvavööd olen kasutanud ainult Alexise autos ühe korra, kui ta naljaga ütles, et kõik peale paneks. Lisaks võib olla kaassõitjaid nii palju, kui vähegi salongi suudetakse pressida.
38. Väga paljudel noortel on oma auto. Ja ilus auto. Kel pole, on uhke mootorratas või bike.
39. "Lamavaid politseinikuid" või kuidas neid ka kutsutigi, on hästi palju ja väga tihedalt.
40. Toas käiakse jalanõudega
41. Telekast lastakse uusi filme
42. Seebikaid tuleb samuti päev läbi ning ka poisid jälgivad neid ning ka osad poisid arutavad koolis, mis eelmisel õhtul mõnes seebikas põnevat juhtus.
43. "Cuando tienes mucho dinero, todo es posible en México" ehk siis siin öeldakse, et kui omada palju raha, on Mehhikos kõik võimalik, sest kahjuks on tegemist väga korrupeerunud riigiga. 
44. Riided on palju odavamad, kui Eestis
45. Samamoodi on igasugune nänn poes nii odav- küpsised ja sellised igasugused choco rollsid ja magusad asjad...kuigi valik pole eriti varieeruv.
46. Noored pidutsevad nii palju, siis kaklevad ja teevad lolle asju, sõidavad täispeaga autodega. Kõrvalküla peod pidid ohtlikud olema- püssid pidid paukuma ja inimesi olevat eelnevalt ka neil surma saand...
47. Sisalikud on kogu aeg toa lagedel ja seintel. Nii tavaline.
48. Pühapäev on perega koos olemiseks.
49. Kui on vaja poodi suuri söögisisseoste tegema minna, minnakse alati terve perega.
50. Lisaks käiakse niisama palju koos peredega kaubanduskeskustes aega veetmas. Istutakse restorani maha, süüakse, juuakse, jutustatakse, vahepeal käiakse ringi.
51. Autoga sõites kedagi tuttavat tänaval nähes laseb juht alati signaali
52. Inimesed ütlevad üksteisele vastu kõndides "Adios" mitte "Hola"
53. Päeval jätavad inimesed oma krõpsupakikesi, jäätisepabereid ja joogipurke tänavale, öösel koristatakse kõik ära.
54. Koolipuhvetites karjuvad inimesed läbisegi, mida nad süüa tahavad. Suht ärritav, koguaeg keegi ikka jändab oma "tres tacos-ega"...naguuuu kallikene, sa pole siin ainukene juu...
55. Poole kümne-poole üheteist paiku on päevakorras igapäevane kohvijoomine.
56. Koolipäev algab kell 7. Neljapäeval kell 8.
57. Koolis õpikuid pole, kõik näidatakse projektori pealt. Palju on igasugust analüüsivat ja arutlevat tööd, grupitöid ja projekte, mis tarvis läbi viia.
58. Juuksegeel, juuksegeel, juuksegeel...Mehed ja poisid kasutavad seda ikka nii palju, et arvan, et igal nädalal peavad nad endale uue kõige suurema potsiku seda juurde ostma. Tüdrukud kasutavad seda samamoodi. Eestis ikka tahavad tüdrukud juustesse kohevust ja volüümi, siin silutakse viimnegi volüüm keeliga maha.
59. Klatšitakse nii palju!!! Näiteks sõbrannadega istutakse koolis hommikusöögi laua taga, üks läheb minema ja kohe hakatakse taga rääkima.
60. Poiss- ja tüdruksõbra omamine pole meeldimise küsimus, see nagu moeasi rohkem.
61. Autokütus on niiiiiiiii odav. Tihti tiirutatakse lihtsalt sõpradega ringi, kuulatakse muusikat ja jutustatakse.
62. Inimesed annavad väga kergekäeliselt lubadusi, järgmisel päeval on kõik meelest läinud.
63. Inimesed hilinevad igale poole ja nii palju....Kui pidu algab kell 9, pead sa minema kohale vähemalt tund aega hiljem ja siis oled ka esimene, kes jõuab. 
64. Poekestel pole selliseid tahvleid väljas, nagu Eestis ja mujal. Kõik oluline informatsioon on kirjutatud poe majakese tänavapoolsele seinale.
65. Inimesed on väga väga patriootlikud, kuid samas on kõigi unistus reisida ja maailma näha.

7 comments:

  1. Tõsi mis tõsi!

    1. – MA MÕTLEN TÄPSELT SAMA!
    3. – kui ma esimest korda kuulsin, pidin krambid saama...
    5. – ei ole ette tulnud
    16. – esimest korda kuulen, kuigi ma elan ka mägedes, Puebla lähedal


    14-15’ – ma ei ole mitte kunagi Mehhikos kuulnud ühtegi õpetajat tunnis karjumas või valjuhäälelt pahandamas. :D
    18.’ – vägagi tõsi!
    22.’ nõus
    23.’ – õpid taignategemise selgeks, litsud laiaks ja ongi enam-vähem midagi eestimaise tortilla laadset olemas. ;)
    32.’ – minu koolis ka inglise keelt ei õpita. Üks neiu, kes õppis varem teises koolis, enam-vähem teab midagi, ning teine, kes on ühe aasta inglise keele kursusi võtnud.
    39.’ Topes! :D Hea on, kui autol põhja alt midagi maha ei pühi.
    52.’ Täpselt! Ma ikka veel olen alati justnagu segaduses ja ütlen automaatselt „hola!“
    57.’ Vau! Kus käid Sa alles koolis! Meil said hiljaaegu arvutiklassist eemaldatud eelmise sajandi arvutid!
    63.’ Hilinemisest me parem ei räägigi. :D Mine mis ajal tahad, hilinejaks jääda pole lihtsalt võimaliks. :D

    Naljakalt tuttavlik on lugeda niisuguseid asju. ;)

    Kui palju elanikke Lagunases on?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh jaa :) Kuule, mul on väike mõte veebruari lõpus Pueblasse ühe sõbraga minna, kuid midagi kindlat pole, kuna pole veel organisatsioonilt luba küsind ja ei tea, kas antakski...Igatahes kui õnnestuks ja see linn su kodukohast väga kaugel pole, siis võiks ju mingi kokkusaamise organiseerida :)
      Lagunases on elanikke ehk umbes 2000 ringis... Võimalik, et vähem, väga väike koht.

      Delete
    2. Jaa!
      Seda mõtlesin minagi!
      Lugesin kord üht Su postitust, et keegi vahetusõpilane lennutati Pueblasse ja tahtsin kirjutada, et "kui talle külla lähed, hüppa minu poolt ka läbi", aga internet läks ära... :D
      Aga küsi kindlasti luba ja anna mulle ka teada! Kas tuled siis Teziutlani ka üle vaatama, mulle külla (Puebla-Teziutlan, 2h bussis, pileti hind 184 peesot; bussid väljuvad iga tund)?
      PS: oled Sa uurinud, kui palju maksab bussipilet Lagunas-Mexico?

      Lagunas. Nii tillukene, aga nii palju vahetusõpilasi tundub seal olevat! Teziutlanis on elanikke ühe nulli võrra rohkem. :D Meiegi oleme siin viis vahetusõpilast (esialgselt kuus), aga YFUst ei tea keegi mitte midagi. Ainult nii palju, kui mina jutustanud olen.

      Delete
    3. Jah, küsin kõigepealt luba, siis mõtleb edasi :)
      Bussipilet on odavaim 300 midagi peesot ja teine 700...väljuvad erinevatest terminalidest, kuid pole täpsemalt uurinud.
      Jah, vahetusõpilasi oli alguses meid 7, nüüd 6...Eelnevatel aastatel veelgi enam olnud igasuguste AFS-ide ja teiste organisatsioonide kaudu lisaks YFUle... Päris palju, aga samas hea:) Siin samamoodi ei teata Rotaryst eriti palju :D

      Delete
    4. 300 ja 700 peesot? ja sõidab 12 h? Ma arvasin, et see on kolm korda kallim!
      Mnja... Kui Sa siia ei saa tulla, siis ehk tulen Sulle külla, kui lubatakse. :)
      Aga anna siis ruttu-ruttu teada, kui midagi kuuled, sest nagu me kõik teame, aeg lendab nagu kuhugi kiire oleks. Minule sobilik aeg oleks samuti kuskil veebruari lõpus.
      Jään huviga ootama! ;P

      Delete
  2. Võib-olla sa valid valesid inimesi, kes teeksid pilti. :D Aga kas sa õppisid juba ennne hispaania keelt kui läksid Mehikosse ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilmselt küll...Ei osanud mitte kui midagi :D :)

      Delete