Thursday, July 26, 2012

ELO ja viisa tegemine

Eelorientatsioon ehk ELO on vahetusõpilasi ettevalmistav kolmepäevane üritus, mis toimus sel aastal Kurtna peo-ja puhkekeskuses 8.- 10. juulil. Mu sellekohane postitus ilmub väga hilja, kuid käisin vahepeal Soomes tööl ning seal polnud erilist võimalust internetti kasutada. Sellegipoolest tahan, et mu blogis sellest suurepärasest üritusest mõned reakesed kirjas oleksid, et mu sõbrad-tuttavad-blogi lugejad või ka tulevased vahetusõpilased saaksid aimu, mida ELO endast kujutab.
Eelorientatsioon kestis siis kolm päeva, nagu juba varem mainisin. See oli meeletult äge üritus, täis naeru, suurepärast seltskonda ja uusi tutvusi. Workshoppides sai tähelepanelikult üle kuulatud kõik jutt, mida me ka varem kuulnud olime, ning samas kuulsin väga palju uut ja olulist. Workshopid olid järgmised: Motivatsioon ja ootused, Kultuur, Vahetuskogemus, Kommunikatsioon, Hirmud, Probleemide lahendamine, Reeglid, Probleemide lahendamine II (Case'id), Piirid, Simulatsioon, Reisikorraldus, Kindlustus, Vabatahtlikkus. Lisaks oli meil iga päev ka Kodugrupp, kus jagasime muljeid päeval toimunu kohta.
Õhtuti toimusid tutvumismängud ja tavaliselt ma selliste asjade fänn just pole, kuid YFU mängud on nii awesomeid. Big Fat Pony, Pikachu, toolimäng, siis see Ismaeli mäng ja mündimäng, turkey-turkey ja mis kõik veel eks. Väga väga äge ja niii naljakas! Hommikused äratused olid ka muidugi parimad. Esimesel päeval olime tublid ja ärkasime juba toakaaslastega varem ülesse, kuid siiski see Happy Tree Friendsi tunnusmeloodia on lihtsalt väga haige muusika hommikuäratuseks. Seda vist siiski heas mõttes:D Ja need vabatahtlike karjumised, et meid üles ajada...oh jah:D Ja noh see hommikuvõimlemine ELOl on ka miski, mida naljalt mujal ei kohta. Teise päeva õhtul toimus meelelahutusprogramm, kus meid jagati kuuestesse rühmadesse ning saime riigi, mille teemalise telenovela tunni aja jooksul valmis pidime tegema ning hiljem esitama. Meie saime USA ning rühmasisene töö ei sujunud just kõige paremini:D Siiski viimase 10-15 minutiga mõtlesime etenduse valmis ning saime selle ilusti esitatud. Olid ette antud ka laused, mida kasutama pidime. "Oliver, miks alati sina?", "Pink fluffy unicorns dancing on rainbow", "Skandaal!", "Keeruta, palju keerutad, perse jääb ikka tahapoole". Seal sai ka ikka nalja pääääris korralikult. Vahepeale tegid YFU vabatahtlikud ka "reklaame"...hahahaa:D
Muidugi sai ka väga korralikult ja hästi süüa ning nii nii lahe oli näha kõiki neid 60 inimest, kes kõik samuti vahetusaastale lähevad või nüüdseks juba on läinud. Sealne rahvas oli üliülitore, vabatahtlikud olid samuti lihtsalt nii mega ägedad ning ehk olen isegi pärast vahetusaastat veidikenegi rohkem nendemoodi. Lisaks olen ma vähemalt hetkel kindel, et kui mu aasta Mehhikos läbi saab, hakkan ka ise YFU vabatahtlikuks.

Viisat pidin tegema Soomes, kuna Mehhiko saatkonda meil siin pole. Ööbisin ööl enne viisa tegemist Helsingis ning hommikul jõudsin saatkonda täpselt kell 11. Veidi rohkem, kui tund aega pidin ootama, et oma andmed ja sõrmejäljed anda ning pilt teha. Vahepeal teatati nii mulle kui ka kahele teisele viisa taotlejale halvad uudised. Nimelt oli süsteemis tõrge ning polnud enam võimalik Mehhiko poolset kinnitust saada, et viisa passi trükkida ning see väljastada. Probleem oli ülemaailmne ning lisaks kõigele polnud võimalik Mehhikost saada kätte inimest, kes selle tõrke oleks parandada saanud, kuna seal on aeg 8 tundi aeg taga. Okei. Öeldi, et loodetavasti saame viisad kätte järgmisel päeval. Mul olid aga laevapiletid samaks päevaks broneeritud, Helsingisse ma ka enam paigale poleks saanud jääda ning laevale poleks ilma passita pääsenud. Lisaks ei tahtnud ma ka enam teist korda hakata Helsingisse minema, et raha kuskiltki otsast veidike säästa. Kaalusin erinevaid variante ning paar võimalikku lahendust olid juba lõpuks olemaski. Viimaks tuli aga see naine, kes mu viisaasju seal ajas ning kilkas naerusuil, et kõik on lahendatud ja, et viisa saab ikkagi samal päeval kätte. Oh jumal, mul oli selline pingelangus, et ise ka ei usu:D Ühtlasi tegi see Mehhiko viisa nägemine passis tuju nii rõõmsaks ja lisas väga palju kindlustunnet seoses vahetusaastale minekuga juurde:). Kokku läks saatkonnas aega 3 ja pool tundi ning viisa maksis 101 dollarit. 
Nüüd on vähem, kui 2 nädalat minekuni! Nii ebareaalne tundub see ja pole absoluutselt kohale jõudnud, et kohe-kohe lähengi aastaks ära. Mul pole veel õiget kohvritki:D Aga igatahes ma olen niiii-nii põnevil ja väga ootusärevil juba! :)